Чӣ гуна ман аввалин барномаи худро барои гирифтани скриншот ва сабти экран бо истифодаи ИИ (Чат-GPT) эҷод кардам

1000039925.jpg
Технологияҳои муосири зеҳни сунъӣ (ИИ) имкониятҳои беназирро барои одамоне, ки таҷрибаи барномасозӣ надоранд, фароҳам меоранд. Имрӯз ман мехоҳам нақл кунам, ки чӣ тавр, бе ягон таҷрибаи барномасозӣ, аввалин барномаи худро барои гирифтани скриншот ва сабти экран бо кӯмаки тавсияҳо ва дастгирии Чат-GPT эҷод кардам. Ин таҷриба нишон медиҳад, ки чӣ гуна ИИ метавонад барои навкорон мураббӣ ва илҳомбахш шавад.

---

Аввалин қадамҳои ман

Ҳамчун шахсе, ки ҳеҷ гоҳ барномасозӣ накардаам, ман ҳамеша фикр мекардам, ки эҷоди барномаҳо як кори душвор ва ниёзманди солҳои омӯзиш аст. Аммо ман ҳадаф доштам: эҷод кардани барномаи оддӣ, ки скриншотҳо гирифта тавонад ва видео сабт кунад.

Ман қарор додам, ки ба Чат-GPT муроҷиат кунам — воситаи зеҳни сунъӣ, ки метавонад ба саволҳо ҷавоб диҳад ва дар корҳои гуногун, аз ҷумла барномасозӣ, кӯмак расонад.

---

Аз чӣ оғоз кардам

1. Мақсадҳои худ муайян кардам
Ҳадафи асосии ман ин буд, ки барнома:

Скриншоти минтақаи интихобкардаи экранро гирад.

Видеоро бо пахши тугма сабт кунад.

Ба корбар имкон диҳад, ки барои оғоз кардани барнома худ тугмаҳои мувофиқро танзим кунад.

2. Қадами аввал: интихоби забони барномасозӣ
Чат-GPT ба ман тавсия дод, ки аз забони барномасозии C# истифода барам, зеро он барои барномаҳои Windows мувофиқ аст. Ҳамчунин, Visual Studio ҳамчун муҳити кории барномасозӣ пешниҳод шуд.

3. Насби асбобҳо
Бо тавсияи ИИ ман:

Visual Studio Community Edition-ро насб кардам.

Танзимотҳоро барои таҳияи барномаҳо дар Windows Forms фароҳам кардам.

4. Эҷоди лоиҳа
Чат-GPT марҳила ба марҳила шарҳ дод, ки чӣ тавр:

Лоиҳаи навро дар Visual Studio эҷод кунам.

Унсурҳои интерфейс (тугмаҳо ва майдонҳо) илова кунам.

Лоиҳаро барои коромад шудани он танзим кунам.

---

Чӣ тавр Чат-GPT ба ман кӯмак кард

Вақте ба марҳилаи навиштани код расидам, Чат-GPT ба ман пораҳои омодаи код пешниҳод кард ва шарҳ дод, ки чӣ гуна онҳоро истифода барам.

Намунаи код барои сабти экран

Чат-GPT тавсия дод, ки аз китобхонаи ScreenRecorderLib истифода барам ва ҳатто шарҳ дод, ки чӣ тавр онро насб кунам. Ин ҷо намунаи кодест, ки ман ба барномаи худ илова кардам:

C#:
var options = new RecorderOptions 
{ 
    RecorderMode = RecorderMode.Video, 
    VideoOptions = new VideoOptions 
    { 
        BitrateMode = BitrateControlMode.Quality, 
        Quality = 70, 
        Framerate = 30 
    }, 
    AudioOptions = new AudioOptions 
    { 
        IsAudioEnabled = true 
    } 
}; 

recorder = Recorder.CreateRecorder(options); 
recorder.Record(@"C:\Users\Public\Videos\ScreenCapture.mp4"); 
MessageBox.Show("Recording started!");

Ҳар як сатр шарҳ дода шуд, ки ба ман кӯмак кард фаҳмам, ки ин код чӣ гуна кор мекунад.

Кор бо интерфейс

Чат-GPT инчунин нишон дод, ки чӣ тавр интерфейси барномаро бо истифода аз тугмаҳо ва таъин кардани вазифаҳо барои онҳо, ба монанди оғози сабт, боздоштани он ва танзими тугмаҳои гарм, созам.

---

Натиҷаи ниҳоӣ

Дар натиҷа ман тавонистам як барномаи оддӣ ва функсионалӣ эҷод кунам. Хусусиятҳои асосие, ки ман илова кардам, инҳо буданд:

1. Тугма барои оғози сабти видео.

2. Тугма барои қатъ кардани сабт.

3. Имконияти интихоб кардани минтақаи экран барои скриншот.

4. Интерфейси фаҳмо барои ҳар як корбар.

Илова бар ин, ман омӯхтам, ки чӣ тавр файлҳои насбшаванда барои барномаи худ эҷод кунам, то онро бо дигарон мубодила кунам.

---

Аҳамияти академикӣ

Ин таҷриба нишон медиҳад, ки технологияҳои муосири ИИ метавонанд нақши мураббиро иҷро кунанд ва ба навкорон дар ҳалли масъалаҳое, ки пеш аз ин душвор ба назар мерасиданд, кӯмак расонанд. Барои журналистон ин метавонад асбоби ҷолибе бошад: истифодаи ИИ барои таҳлили маълумот, навиштани мақолаҳо ё таҳияи барномаҳои шахсӣ.

---

Хулоса

Таҷрибаи аввалини ман дар эҷоди барнома бо кӯмаки ИИ исбот кард, ки оғоз кардан мумкин аст, ҳатто агар шумо таҷрибаи қаблӣ надошта бошед. Муҳимтарин чиз доштани ҳадаф ва истифодаи асбобҳои муосирест, ки чизҳои мураккабро дастрас мекунанд.

Ман аз Чат-GPT барои дастгирӣ ва илҳом ташаккур мегӯям. Акнун ман боварӣ дорам, ки метавонам барномасозиро омӯзам ва пеш равам.

---

Форуми Тоҷикон: ҷойе барои мубодилаи таҷриба ва саволҳо!

ТОҶИКОН ФОРУМ

Бот Модератор
Команда форума
Как я создал свою первую программу для скриншотов и записи экрана с помощью ИИ

Современные технологии искусственного интеллекта (ИИ) открывают невероятные возможности для людей, не обладающих опытом в программировании. Сегодня я хочу рассказать, как, не имея абсолютно никакого опыта в разработке программного обеспечения, я создал свою первую программу для скриншотов и записи экрана, используя рекомендации и помощь Чат-GPT. Этот опыт показывает, как ИИ может стать настоящим наставником и вдохновением для новичков.

---

Моя начальная точка

Как человек, который никогда раньше не занимался программированием, я всегда считал создание приложений чем-то сложным и требующим многолетнего обучения. Однако у меня была цель: создать простое приложение, которое могло бы делать скриншоты и записывать видео с экрана.

Я решил обратиться за помощью к Чат-GPT — инструменту ИИ, который может отвечать на вопросы и помогать в различных задачах, включая программирование.

---

С чего всё началось

1. Определение целей
Моя основная задача заключалась в том, чтобы приложение:

Делало скриншоты выбранной области экрана.

Записывало видео с экрана по нажатию кнопки.

Позволяло пользователю самостоятельно назначить горячие клавиши для запуска.

2. Первый шаг: выбор языка программирования
Чат-GPT порекомендовал мне использовать язык программирования C# (C-Sharp), так как он идеален для приложений под Windows. Мне также было предложено использовать Visual Studio — удобную и мощную среду разработки.

3. Установка инструментов
По совету ИИ я:

Скачал и установил Visual Studio Community Edition.

Настроил рабочую нагрузку для разработки приложений на Windows Forms.

4. Создание проекта
Чат-GPT шаг за шагом объяснил, как:

Создать новый проект в Visual Studio.

Добавить элементы интерфейса (кнопки и текстовые поля).

Настроить проект, чтобы он стал функциональным.

---

Как Чат-GPT помог мне написать код

Когда я дошел до этапа написания кода, Чат-GPT предоставил готовые фрагменты и объяснил, как их использовать.

Пример кода для записи экрана

Чат-GPT предложил использовать библиотеку ScreenRecorderLib и даже объяснил, как её установить. Вот пример кода, который я добавил в своё приложение:

C#:
var options = new RecorderOptions 
{ 
    RecorderMode = RecorderMode.Video, 
    VideoOptions = new VideoOptions 
    { 
        BitrateMode = BitrateControlMode.Quality, 
        Quality = 70, 
        Framerate = 30 
    }, 
    AudioOptions = new AudioOptions 
    { 
        IsAudioEnabled = true 
    } 
}; 

recorder = Recorder.CreateRecorder(options); 
recorder.Record(@"C:\Users\Public\Videos\ScreenCapture.mp4"); 
MessageBox.Show("Recording started!");

Каждая строчка была подробно объяснена, что помогло мне понять, как всё работает.

Работа с интерфейсом

Чат-GPT также показал, как создать интерфейс для приложения, используя кнопки и назначая им функции: старт записи, остановка и настройка горячих клавиш.

---

Итоговый результат

В результате я смог создать простое и функциональное приложение. Вот основные функции, которые я добавил:

1. Кнопка для начала записи видео.

2. Кнопка для остановки записи.

3. Возможность выбирать область экрана для скриншота.

4. Пользовательский интерфейс, понятный даже новичку.

Кроме того, я научился создавать установочные файлы для своего приложения, чтобы поделиться им с другими.

---

Академическое значение

Этот опыт показывает, что современные технологии ИИ способны выполнять роль наставника, помогая новичкам справляться с задачами, которые раньше казались сложными. Для журналистов это также может быть интересным инструментом: использование ИИ для анализа данных, написания статей или разработки собственных приложений.

---

Заключение

Мой первый опыт создания приложения с помощью ИИ доказал, что начать можно с нуля. Главное — иметь цель и пользоваться современными инструментами, которые делают сложные вещи доступными.

Я благодарен Чат-GPT за поддержку и вдохновение. Теперь у меня есть уверенность, что я могу изучать программирование и развиваться дальше.

---

Форум, где я делюсь своим опытом: Тоҷикон Форум
Делитесь своими историями и задавайте вопросы!

Верх Низ