Маслиҳатҳои Муфид Барои Сафедкунии Дандонҳо

Admin

ТОҶИКОН ФОРУМ
Основатель проект

Чӣ ба зардшавии дандон оварда мерасонад?​

Сабаби гум шудани зардии дандон ва дурахшиши дандонҳо зиёд аст. Бисёр хӯрокҳо метавонанд сирдори дандонро пӯшанд. Қабати сирдор аввалин қабати берунии дандон мебошад. Дар натиҷаи пӯшидани ин қабат дандонҳо зард мешаванд. Инро бо тоза кардани мунтазами дандонҳои инсон ислоҳ кардан мумкин аст. Дар баъзе ҳолатҳо, қабати сирдори дандон эрозия шуда, қабати дентин намоён аст. Дентин як қабати бофтаи зардии табиӣ мебошад.

Дар зер мо ба таври муфассал дар бораи сафедкунии дандонҳои табиӣ сӯҳбат мекунем.

98e8bfc44007c6d15b44d.jpg


Сафедкунии дандонҳои равған кашидан​

Сафедкунии дандон бо истифодаи равғанҳо роҳи халос кардани токсинҳо аз гигиенаи даҳон ва микробҳо дар тибби анъанавӣ ва халқии Ҳиндустон мебошад. Табобат ба ғарқ кардани милки дандонҳо дар натиҷаи даҳон ва дандонҳо бо равғани растанӣ асос ёфтааст. Барои ин ҳама равғани растаниро истифода бурдан мумкин аст, аммо ҳиндуҳо равғани офтобпараст ва равғани кунҷидро бештар истифода мебаранд.

Равғани кокос равғани маъмултарин истифода мешавад. Зеро завқи он гуворо ва ҷанбаҳои муфиди зиёде дорад. Равғани кокос аз кислотаи лаурин бой аст. Ин кислота бактерияҳоро мекушад ва таъсири зидди илтиҳобӣ дорад. Бисёре аз таҳқиқот нишон медиҳанд, ки шустани дандонҳо бо равғанҳои ҳамарӯза таъсири антибактериявӣ ва зидди гингивит дорад.

Штаммҳои стрептококк бактерияҳои оддӣ мебошанд, ки гингивит ва қабати зардро ба вуҷуд меоранд. Равғани кунҷид исбот кардааст, ки стрептококкҳоро дар даҳон мекушанд. Даҳонатонро ҳафтае як маротиба шустан кофист.

Мутаассифона, бо равған пок кардани дандон аз ҷиҳати илмӣ исбот нашудааст. Аммо, ин усул камтар хатарнок ва камарзиш аст. Аксарият тасдиқ мекунанд, ки мунтазам бо равған молидани дандон боиси сафедшавии дандонҳо мегардад.

Барои табобат 1 қошуқ равғани кокосро дар даҳони худ андозед ва онро дар баробари дандонҳоятон тоза кунед. Танҳо интизор шавед, то равғани кокос дар ҳарорати хонагӣ гудохта шавад, зеро он сахт аст. Табобат бояд 15-20 дақиқа идома ёбад. Муҳим он аст, ки ба косаи ҳоҷатхона туф кардани равғани кокос тавсия дода шавад, зеро он дубора сахт шуда, дар қубурҳои обгузар банд шудани онро ба вуҷуд меорад. Баръакси дигар усулҳои сафедкунӣ, истифодаи равғани растанӣ сирдори дандонро заҳролуд намекунад.

Дандонҳои худро бо содаи нонпазӣ тоза кунед​

Дар содаи нӯшокӣ дорои воситаҳои сафедкунандаи дандон мавҷуд аст ва он дар аксар хамираҳои дандонхӯрда мавҷуд аст. Ин моддаҳо мулоим ва қобилияти шикастан доранд, аммо он қабати берунии дандонро намешиканад. Ғайр аз он, содаи нонпазӣ муҳити ишқориро ба вуҷуд меорад ва афзоиши бактерияҳоро бозмедорад. Нӯшидани сода дандонҳои шуморо якбора сафед ва дурахшон намекунад, аммо шумо фоидаи онро бо мурури замон пай мебаред.

Дар ҳоле ки таҳқиқоти илмӣ собит накардаанд, ки содаи нонпазӣ дандонҳоро мустақиман сафед мекунад, онҳо қайд карданд, ки хамираҳои дандонпизишкони муҳофизаткунанда ба сафед шудани дандонҳо мусоидат кардаанд. Хамираҳои дандоншӯӣ ва сода нигоҳ дошта мешаванд, ки ҳангоми муқоиса таъсири навъи 1 бештар доранд. Зеро содаи нонпазӣ хусусияти рехтани қабатҳои зарди дандонро дорад.

Барои муолиҷа дандонҳоро бо маҳлули 1 қошуқи сода дар 2 қошуқи об тоза кардан кофӣ аст. Барои ҳафтае 3-4 бор муроҷиат кардан кофист.

Истифодаи оксиди гидроген (H2O2)​

Пероксиди гидроген (H2O2) як сафедаи табиӣ ва антибактериалист. Одамон солҳост, ки перокси гидрогенро барои нест кардани сироятҳои захм истифода мебаранд. Аксари шустагарҳо дорои консентратсияи зиёди оксиди гидроген мебошанд. Мутаассифона, бо перокси гидроген обшӯӣ ва шустушӯи даҳон исбот нашудааст, ки сафедии дандонҳо ба вуҷуд омадааст, аммо дар таркиби аксар хамираҳои дандоншӯӣ пероксиди гидроген мавҷуд аст.

Самаранокии хамири дандон, ки дорои содаи нонпазӣ ва 1% оксиди гидроген мебошад, омӯхта шудааст. 62% одамоне, ки ин хамираи дандоншударо истифода мебурданд, дандонҳои худро дар як рӯз 2 маротиба шуста, ба сафедашавӣ дар 6 ҳафта ноил шуданд. Аммо, дар истифодаи peroxide гидроген баъзе норасоиҳо мавҷуданд. Истифодаи аз ҳад зиёди маҳлули хеле консентратсияшуда ё дандон метавонад боиси ҳаракат кардани дандонҳо ва ҳассос шудани дандонҳо (!) Гардад.

Пеш аз шустани дандонҳо, шумо бояд даҳони худро бо перокси гидроген бишӯед. Танҳо боварӣ ҳосил кунед, ки шумо ҳалли 1,5% ё 3% -ро истифода мебаред, то аз таъсири манфӣ пешгирӣ кунед. Дар дорухонаҳо тавсия дода мешавад, ки маҳлули 3% -ро гирифта, бо об омехта кунед ва маҳлули 1,5% -ро тайёр кунед.

Усули дигар омехтаи содаи нонпазӣ ва оксиди гидроген мебошад. Шумо метавонед бодиққат дандонҳои худро бо омехтаи 2 қошуқи перокси гидроген (1,5%) ва 1 қошуқ сода тоза кунед. Аммо тавсия дода мешавад, ки ҳафтае 2-3 бор молед, бо назардошти он, ки истифодаи аз ҳад зиёди ин омехта қабати сирдорро вайрон мекунад.

Сафедкунӣ дандонҳо бо кислотаи малик (сирко)​

Сиркои себ аз асрҳо ҳамчун воситаи тозакунанда ва антибактериявӣ истифода мешуд. Он бо хосиятҳои туршии худ бактерияҳоро мекушад ва дандонҳоро сафед мекунад. Тадқиқоти илмӣ нишон доданд, ки дандонҳои гов дорои кислотаи алма мебошанд, ки дандонро сафед ва мулоим мекунад. Истифодаи ҳаррӯза тавсия дода намешавад, зеро кислотаи алма хусусияти қавии дандон дорад. Якчанд дақиқа бо об омехта карда, дандонҳои худро барои якчанд дақиқа тоза кардан кофист. Дар хотир доред, ки пас аз шустани ҳар кислота шумо бояд дандонҳои худро бо оби оддӣ бишӯед.

Истифодаи мева ва сабзавот​

Парҳезе, ки аз мева ва сабзавот бой аст, барои бадани инсон ва дандонҳо низ муфид аст.

Дар ҳоле, ки меваҳои ҷомашӯӣ дандонҳои шуморо иваз карда наметавонанд, ҷав ва ҳакерҳо ҳангоми хоидан дандонҳои шуморо тоза мекунанд. Тарбуз ва ананас дар сафедкунии дандон нақши муҳим доранд.

Клубничка​

Шустани дандонҳоятон бо омехтаи кулфинай ва содаи нонпазӣ усули бисёр одамони машҳур аст. Тарафдорони ин усул даъво доранд, ки кислотаи алма дар кулфинай зардии дандонро гум мекунад, дар ҳоле ки сода қабати зардро мехӯрад, ҳарчанд ин усул ба таври илмӣ исбот нашудааст.

Барои табобат тавсия дода мешавад, ки як Тарбузро пора кунед ва дандонҳои худро дар як ҳафта 1-3 бор бо омехтаи он бо 4 қошуқи содаи нонпазӣ тоза кунед.

ананас​

Баъзеҳо чунин мешуморанд, ки ферментҳои дар ананасбуда барои рафъи рӯйпӯши зард аз дандон муфиданд. Аммо истеъмоли худи ананас дар дандонҳои сафедшуда фоида надорад.

Пешгирии саршавии дандонҳо​

Дандон табиатан сафед хоҳад шуд, шумо метавонед онҳоро аз зардушт муҳофизат кунед.

Буридани хӯрокҳо ва нӯшокиҳои зард​

Қаҳва, шароби сурх, нӯшокиҳои газдор дар дандонҳо зарди зард ба амал меоранд. Ин маънои онро надорад, ки онҳо бояд комилан партофта шаванд, истеъмоли онҳоро ба эътидол овардан лозим аст. Агар имконпазир бошад, коҳчаҳо (найчаҳо) -ро истифода баред, то ҳангоми истеъмол кардан ба дандон тамос нагиред. Муҳимтар аз ҳама, дар хотир доштан муҳим аст, ки тамокукашӣ бузургтарин омили ранги рангҳои дандон мебошад.

Кам кардани истеъмоли маҳсулоти шакарнок​

Агар шумо хоҳед, ки дандонҳои ман сафед бошанд, хӯрокҳои қанддорро кам кунед. Муҳити шакар як маводи ғизоӣ барои афзоиши стрептококкҳо мебошад, ки боиси гингивит ва илтиҳоб мегардад. Пас аз истеъмоли маҳсулоти шакардор тоза кардани дандонҳои шумо тавсия дода мешавад.

Маҳсулоти бештар аз калсий дошта истеъмол кунед​

Норасоии калсий инчунин боиси зардии дандонҳо мегардад. Ин боиси вайрон шудани қабати сирдор ва пайдо шудани қабати дентин (зард) мегардад. Дар таркиби шир, панир, творог ва брокколи миқдори зиёди калтсий мавҷуд аст. Онҳоро истеъмол кардан кофист.

Зардии дандонҳо бо синну сол меафзояд, зеро онҳо бо қабати зард пӯшонида шудаанд. Ғизои солим ва дуруст хӯрдан, дар як рӯз мунтазам 1 маротиба шустани дандонҳо, тоза кардани партовҳои хӯрок дар байни онҳо ва соле як маротиба муроҷиат кардани духтури дандон ба солимии дандонҳои шумо кӯмак мекунад. яке аз омилҳост. .

Усулҳои дигаре, ки исбот нашудаанд​

Дар зер мо дар бораи усулҳои исрофнашуда, вале самаранок сухан меронем:

  • Ангишти фаъол (ангишти фаъол) дандонҳоро то ҳолати хока майда карда, аз токсинҳои гуногун халос мешавад.
  • Тоза кардани дандонҳои худ бо пӯсти пӯсти меваи пӯст, лимӯ ё пӯсти банан дандонҳои шуморо сафедтар мекунад.
Азбаски инҳо аз ҷиҳати илмӣ омӯхта нашудаанд, маълум нест, ки онҳо таъсири манфӣ доранд. Дар хотир доред, ки ба ғайр аз усулҳои табиии додашуда, дандонпизишки шумо дандонҳояшро бо доруҳо сафед ва сафед хоҳад кард. Агар шумо ягон савол ё шарҳро дар ин мавзӯъ дошта бошед, лутфан як тавзеҳи зерро дар мақола гузоред.
 
Верх Низ